Διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων Ελλήνων μεταλλεργατών

Διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων Ελλήνων μεταλλεργατών

Αρ. Πρωτ. 15197/26.02.09

Προς Υπουργούς:
- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
- Μακεδονίας Θράκης
- Ανάπτυξης


Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. στα πλαίσια της αναβάθμισης και επέκτασης των εγκαταστάσεών της πρόκειται να προχωρήσει στην κατασκευή νέων δεξαμενών στην Θεσσαλονίκη. Το έργο, που προβλέπεται να χρειαστεί δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή του, έχει ανατεθεί στην τεχνική εταιρεία «ΑΘΗΝΑ Α.Ε.». Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα μπορούσε να απασχολήσει έναν μεγάλο αριθμό μεταλλεργατών και εργατικού προσωπικού σε μια δύσκολη περίοδο, που η ανεργία πλήττει την ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα, ωστόσο, με καταγγελίες του Συνδικάτου Συγκολλητών, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Μακεδονίας Θράκης, η εταιρεία που ανέλαβε το έργο πρόκειται να προσλάβει για την υλοποιήση του 150 μεταλλεργάτες από τη Λευκορωσία. Η κίνηση αυτή της αναδόχου εταιρείας για την κατασκευή του έργου έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, για τον εργατικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, που πλήττεται από την ανεργία, ενώ υπάρχουν στην Βόρειο Ελλάδα τεχνίτες με κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία για να ανταποκριθούν στο έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί στα Ελληνικά Πετρέλαια.


Σε μια περίοδο που λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το εργατικό προσωπικό που απασχολείται σε εργοστάσια και βιοτεχνίες στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης εξαναγκάζεται σε μείωση του ωραρίου εργασίας, του ημερομισθίου, σε αλλαγή συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε ημιαπασχόληση, και έρχεται αντιμέτωπο με την ανεργία, η εταιρεία «ΑΘΗΝΑ ΑΕ» επιλέγει να απασχολήσει για την κατασκευή του έργου που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια προσωπικό από το εξωτερικό.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία εάν ευσταθούν οι καταγγελίες του Συνδικάτου ότι εργάτες από το εξωτερικό θα προσληφθούν για την κατασκευή του έργου νέων δεξαμενών των Ελληνικών Πετρελαίων στην Θεσσαλονίκη;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ανεργίας που πλήττει τον κλάδο των μεταλλεργατών στην Θεσσαλονίκη, και τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων;

Απαντήσεις Υπουργείων